Onze identiteit

De identiteit van Stichting Catent is gebaseerd op zes pijlers. We helpen leerlingen en medewerkers om de buitenwereld met een open blik te bekijken, zodat ze ontdekken hoe zij met hun talenten van betekenis kunnen zijn. Nu en in de toekomst.

Talenten ontdekken en ontwikkelen

Iedereen is uniek. Of je nu leerling of medewerker bent, op onze scholen geven we je de ruimte om jouw talenten te ontdekken en te ontwikkelen. We moedigen je aan om met een open blik nieuwe uitdagingen aan te gaan. Zo ervaar je waar je goed in bent, groeit jouw zelfvertrouwen en ontstaat waardering voor de ander.

Ontwikkeling vanuit gemeenschap

Onze scholen vormen een minimaatschappij waar je wordt gezien en gewaardeerd. Je onderzoekt jouw eigen ‘waarheid’ en maakt kennis met de overtuigingen, grenzen en talenten van anderen. Van daaruit krijg je de ruimte om verantwoordelijkheid te nemen en nieuwe paden te bewandelen. Om je op weg te helpen, zorgen we samen met onderwijspartners voor een brede, doorlopende leerlijn.

Een leven lang leren

Verantwoord omgaan met kennis vinden we belangrijk. We stimuleren je om ingewikkelde onderwerpen te doorgronden, een kritische houding aan te nemen en inzichten met anderen te delen. Zo voorkom je dat je direct een oordeel vormt. In plaats daarvan bekijk je een onderwerp van verschillende kanten, leer je voor jezelf te denken en blijf je in ontwikkeling.

Zingeving als oriëntatiepunt

Zingeving biedt richting. Met verhalen, overtuigingen, rituelen, symbolen en normen uit het katholieke geloof helpen we je om de relatie te leggen tussen jezelf en het hogere. Op onze scholen heerst een vertrouwde en open sfeer, waardoor je mag worden wie je wil zijn. Daarbij laten we zien dat het leven historische betekenis heeft en dat jij zelf geschiedenis kunt schrijven.

Vanuit verwondering om je heen kijken

We leren je om de wereld vanuit verwondering te bekijken. Dat doe je door voor anderen open te staan en respect te hebben voor alles en iedereen om je heen. Door gesprekken te voeren, kritisch te zijn en je creativiteit te benutten, word je je bewust van dat wat deze wereld bijzonder maakt. Zo leer, werk en leef je op basis van een dankbare houding.

Verantwoordelijkheid tonen

Op onze scholen stimuleren we je om het verschil te maken. Je ervaart hoe het is om verantwoordelijkheid te dragen en elkaar daarop aan te spreken. Het gezamenlijke doel vormt daarbij het uitgangspunt. Je betrekt iedereen bij wat je doet, denkt goed na over de juiste aanpak en krijgt de ruimte om fouten te maken. Daarvan leer je namelijk het meeste.