SBO Facet omarmt het ‘Rijke Schooldag’ project

Kinderen ontmoeten Abby D. tijdens Zomerfeest Holtenbroek.
Voetballen in de pannakooi, springen op het springkussen onder het genot van smakelijke hapjes en een lekker ijsje: de kinderen uit Holtenbroek hebben zich prima vermaakt tijdens het Zomerfeest dat SportService Zwolle woensdagmiddag 12 juli organiseerde. Het voorstellen van de mascotte Abby D. was de officiële, publieke aftrap van het wijkgerichte project Rijke Schooldag. 

 Vanaf komend schooljaar gaat Abby D. de wijk in en naar scholen om kinderen enthousiast te maken voor alle activiteiten waar ze in hun vrije tijd op school en in de wijk aan mee kunnen doen.  
“Abby D. is altijd een leerling van een van de scholen die aan het project deelnemen”, vertelt projectleider Francien Schipper-Modderman. Ze legt uit: “We wilden Rijke Schooldag een ‘gezicht’ geven waar kinderen zich in herkennen. Vandaar dat we voor echte kinderen hebben gekozen om de activiteiten waar kinderen in hun vrije tijd aan mee kunnen doen, te promoten.” 

Abby D., de mascotte van Rijke Schooldag, gaat dit schooljaar de wijk in en naar scholen om kinderen enthousiast te maken voor alle activiteiten waar ze in hun vrije tijd op school en in de wijk aan mee kunnen doen.

Meedoen in de maatschappij 
“Afgelopen jaar hebben we gesproken met alle scholen en andere betrokkenen om de wensen en behoeften te inventariseren. Na de meivakantie zijn er vervolgens, naast de bestaande, veel nieuwe activiteiten gestart”, vertelt Francien Schipper-Modderman, projectleider van Rijke Schooldag. Zo konden kinderen bijvoorbeeld leren tekenen en schilderen, mozaïeken, muziek maken, sporten (kickboksen bijvoorbeeld) of tuinieren.   
“Dit schooljaar gaan we daarmee verder. We kijken steeds goed naar wat kinderen nodig hebben. Dat kan dus ook hulp bij huiswerk zijn of typeles, zwemles of omgaan met sociale media. Het gaat erom dat we kinderen helpen zich te ontwikkelen. Daardoor kunnen ze later goed meedoen in de maatschappij.” 

Gelijke kansen geven 
“We willen kinderen meer aanspreken op de dingen die ze al kunnen”, vult wethouder Michiel van Willigen aan. Hij onthulde Abby D. samen met Francien en een aantal kinderen. “Stel dat je als kind heel creatief, muzikaal of sportief bent, maar je ouders of school zien dat niet en je vriendjes vragen er ook niet naar, dan kan het 

zomaar zijn dat je dat ook niet uit jezelf laat zien. Dit project zorgt ervoor dat kinderen wel wat met hun talenten gaan doen.” 
Hij vervolgt: “Vanuit de gemeente vinden wij het belangrijk dat kinderen gezond en veilig opgroeien. In welke wijk je ook woont en wat je achtergrondsituatie ook is. Overal willen wij gelijke kansen aan kinderen en jongeren geven. Het mooie aan dit project is dat scholen en organisaties als SportService Zwolle, Travers Welzijn en Stadkamer sámen met ouders en kinderen kijken hoe dat op een mooie manier kan.” 

Projectleider Francien Schipper-Modderman introduceerde Abby D. samen met een aantal kinderen uit de wijk.

Zelfverzekerder 
Dat het meedoen aan de activiteiten de kinderen wat oplevert, zien ook de workshopleiders. “Door het tuinieren groeien niet alleen de planten, de kinderen doen dat ook. Ze worden zelfverzekerder”, constateert Anne Müller van Biotuin Dijklandhoeve. 

Over Rijke Schooldag 
Rijke Schooldag is een landelijk project van de Gelijke Kansen Alliantie van het ministerie van Onderwijs dat begin dit schooljaar is gestart. Doel is om de initiatieven die er in de wijk op scholen zijn rondom het aanbieden van leuke en uitdagende activiteiten na schooltijd verder te ontwikkelen. De wijken Diezerpoort en Holtenbroek zijn samen een van de 44 Voorlopers die aan dit project meedoen.  
De zes scholen die meedoen zijn: SBO Facet, cbs Het Carillon, obs De Springplank, obs de Toonladder, obs De Oosterenk (Wipstrik) en Van der Capellen Scholengemeenschap. 

De organisaties die erbij betrokken zijn en/of activiteiten organiseren, zijn onder andere Travers Welzijn, SportService Zwolle, Stadkamer en een aantal kinderopvangorganisaties (Breed, Doomijn, Prokino en Partou). Meedoen aan de activiteiten is gratis. 

Wethouder Michiel van Willigen onthulde Abby D. samen met een aantal kinderen en projectleider Francien Schipper-Modderman